Мапа веломаршрутів Львовом та довкола




Інтерес до велотуризму у Львові відчутно зріс, з огляду на позитивні зрушення у велоінфраструктурі та кількість пам’яток та цікавих місць, доступних для огляду.


Викладаю Мапу веломаршрутів Львовом, які я проїхав особисто, працюючи гідом, із туристами, здебільшого іноземцями. Ця мапа створена для тих, хто бажає подивитися у Львові більше, ніж бачать 99% туристів. На мапу, окрім внутрішньоміських, нанесено також кілька маршрутів довкола Львова, для заохочення.

Звісно, усіх можливих варіантів веломаршрутів Львовом загалом є набагато більше, на дану мапу нанесені основні. Користуючись мапою, гості міста Лева можуть скласти власні варіанти нетипових, захопливих велопрогулянок. Рекомендую для велотурів містом користуватися велосипедами класу MTB, адже Львів розташований серед пагорбів і міський велосипед не дуже зручний для підйомів, львівської бруківки та катання парками.

Веломаршрут зі Львова до озера в селі Зашків.
Дуже простий маршрут для легенької велопрогулянки. Підходить для дітей.
Велика частина веломаршруту проходить велодоріжками. 

 Озеро в селі Зашків

Веломаршрут зі Львова до історичного Звенигорода.
Маршрут на один день (50-60 км).
Веломаршрут середньої складності, більша частина шляху - гарне дорожнє покриття (асфальт, ґрунтові дороги). Але на цьому шляху можливі варіації для тих, хто хоче більше покататися лісами, зокрема можна проїхати через Винниківський ліс.
Доїхавши сільськими дорогами до Звенигорода, можна продовжити свій шлях до гори Камула. Також є кілька різних варіантів повернення до Львова, - на вибір.



Веломаршрут зі Львова до села Вовків.
40-50 км
Фактично, це - коротка версія (5-6 годин) наступного маршруту (описаного нижче?), зі стартом з площі Ринок. Маршрут середньої складності, що дає можливість випробувати себе майже на всіх видах шляхів, цікавих для велоподорожей: асфальт, ґрунтові дороги, польові дороги, лісові стежки.

 костел у селі Вовків

Веломаршрут “Родзинки пагорбів Опілля”
Довжина маршруту - 75 км.
Найточніше цей веломаршрут характеризує відгук одного із моїх клієнтів, а він, до речі, - викладач туризму в одному з вищих навчальних закладів королівства Нідерланди: “Мабуть, це - найкращий із можливих варіантів одноденного велотуру для іноземців в околицях Львова!”
У чому ж його “найкращість”?
Починається він з проїзду в електричці Львів - Ходорів (іноземці полюбляють веломаршрути з переміщеннями залізничним сполученням, особливо електричками): перед тим, як почати налягати на педалі, Ви маєте більше години часу для натхнення, милуючись краєвидами Опілля із вікна потяга. Та й зійшовши з електрички, настрій не знижуватиметься, адже увесь маршрут – достойна тема для поціновувачів неповторної Української краси.
Отож, після електрички, дорогою до мальовничого озера Барвінок, ми бачимо панораму міста Новий Розділ, що наштовхує на роздуми про те, що тут лишилося від “совка”. Враження змінює лісове озеро Барвінок, котре хоч і створене штучно, вражає своєю красою.


 озеро Барвінок

Після цього попадаємо до історичних місць, де колись знаходилось городище Стільсько, столиця стародавньої слов’янської держави Біла Хорватія. 


Стільсько
 
Потім долиною річки Зубра їдемо до Львова, по дорозі побачивши чимало пам’яток – Українські дерев’яні церкви, руїни католицьких костелів та кілька джерел, яким приписують чудодійні властивості.
Біля джерела в селі Новосілки можна влаштувати обід, і досхочу поласувати стравами Української кухні.
На основі описаного маршруту, можна зробити кількаденний велотур: розпочавши маршрут зі Львова, і з ночівлею на мальовничому озері Барвінок, або спуститися долиною річки Зубри до Дністра, щоб оглянути ще більше цікавих та мальовничих місць. Впевнені у власних силах мандрівники, можуть поєднати велотур зі сплавом на катамаранах від села Березина.

Професійний гід Українськими Карпатами - Фрідріх Єфімовський 
 
Facebook - Carpathians Guide
 
Instagram - @carpathians.guide