Кілька свіжих ідей для подорожей Карпатами!



Кілька свіжих ідей для подорожей Карпатами
(початок, продовження тут)

 Теребле-Рікське  водосховище
Звісно, казати, що це «свіжі» ідеї, можна лише відносно, але на тлі загальної істерії довкола Горган, Мармарошського масиву та бідолашної Чорногори, яку витоптують усі, кому не лінь, – ці місця ще дійсно маловідомі туристам.
Буковий праліс та «Карстовий міст»

Праліс, в життя якого людина досить довго не втручалася, і тому він зберіг неймовірний шарм недоторканої природи. Ніде, крім цього місця, Ви не побачите таких величних дерев.
Саме у цьому лісі ми вперше побачили рідкісний гриб-зірочку.

гриб зірочка

Особливою прикрасою пралісу є скеля «Карстовий міст». Справжнє диво природи!
Карстовий міст
У цьому ж лісі знаходяться печери Молочний камінь та Романія.


Водоспад Воєводін



Ще одна родзинка Закарпаття.
Воєводін – це,напевно, один з найбільш видовищних водоспадів в Українських Карпатах. Назва, яка походить від словосполучення «виття води», говорить про його силу та велич.
Кедровий ліс


Багатьох дивує інформація про кедр в Карпатах, але це факт! Більше того, в карпатських легендах розповідається навіть про цілий рід, якій походить з кедра. Мова йде про сосну кедрову європейську (Pinus cembra), практично вирубану, але завдяки митрополиту Андрію Шептицькому - все ж не зниклу. Знаходиться кедровий ліс у знаменитих Горганах, але цікаво, що саме стежка на гору Молода через кедровий ліс, є, напевно, найменш витоптаною і найбільше підходить під визначення – «Дикі Горгани».
 Кедровий ліс
РЛС Памір
Один з військових об'єктів, що залишився у спадок від Радянського Союзу. На відміну від схожої станції, що стояла на горі Стій, РЛС Памір не була розібрана місцевими жителями на металобрухт. Знаходиться вона практично на кордоні з Румунією і потрапити туди не так вже й просто. Зараз набирає популярності маршрут походу до Паміру, але можна також заїхати туди автомобілем, як це зробила знімальна група, коли знімали кліп для Джамали.

Дуконський монастир.
Ще одна родзинка прикордонної зони з Румунією. Біля монастиря дійсно відчувається якась особлива енергетика і тому не дивно, що тут засновано монастир. Ідеальне місце для відлюдництва. Цікавими дикими місцями є також верхів'я Чорного Черемошу, що протікає під хребтом Пневе. 

Скелі хребта «Сокільський»
 

Досить велика кількість різніх скель, розташованих на гребені хребта. Кожен із цих каменів має свої цікавинки. Із цими скелями також пов'язане ім'я знаменитого Довбуша та  ім'я засновника Хасидизму. Саме на хребті Сокільський, в одній з печер проводив час у відлюдній медитації Ісраель бен Еліезер, відомий як Бааль Шем Тов.

Лужківський водоспад
Лужківський водоспад, одна з родзинок Гуцульського краю, хоча він і маловідомий.

До речі, його можна відвідати в одному поході, разом зі всіма скелями Сокільського хребта і потім вийти до Писаного каменя.
Скелі Ямельниці

Найбільший скельний комплекс у Львівській області. Це настільки величезна кількість величних скель, що потрібно кілька днів провести тут, щоб подивитися їх всі. Це немов би кам'яне кільце, що оточує село Ямельниця. Шлях до найбільшого з комплексів скель - «Юшкової ями» - вже навіть має щось схоже на маркування від села Ямельниця, зі спуском в село Підгородці.
 Юшкова яма
P.S.
Цей перелік, насамперед, для тих, хто хоче побувати в Карпатах, але не тільки там, де (особливо у святкові дні) концентрується натовп.
Перелік не остаточний і ось друга частина.

На мапу додано Гейзер.


Всі фото з подорожей @Carpathians Guide
Facebook - Carpathians Guide

Instagram - @carpathians.guide

Професійний гід Українськими Карпатами - Фрідріх Єфімовський