У Карпати із дітьми



У Карпати із дітьми


Українські Карпати не є горами з підвищеною небезпекою, але як і будь-які інші не вибачають помилок.

Готуючись до мандрівки у Карпати із дітьми, необхідно добре продумати багато дрібниць.

Найпростіше, звичайно, подорожувати із зовсім маленькими дітьми, коли їх можна носити у слінгу чи «кенгурушці». Головне, подбати про надійний захист на випадок різкої зміни погоди і ретельно спакувати окремий невеликий наплічник з усім необхідним для малюка (присипки, памперси, соски тощо).
До досягнення дитиною молодшого шкільного віку, із нею важко планувати піші походи. Краще їздити відпочивати у готель, де є умови для дитячого дозвілля, а ще краще – у садиби, адже біля них, здебільшого, є гойдалки, пісочниці та інше необхідне для дитячих забав. Якщо Ви все-таки більше полюбляєте самостійний відпочинок на природі, то місць у Карпатах, де можна приємно відпочити у палатках – більше, ніж достатньо.
Коли Ваша дитина досягла 6-7-річного віку, можна сміливо починати водити її в гори, але треба пам’ятати, що для її ще несформованого тіла важкий рюкзак не є корисним і Ви маєте бути готовими до того, що доведеться нести більшу половину дитячих речей самим. Одного разу із досвідченим лікарем обговорювали питання «У якому віці дитині в походах можна починати носити наплічник?». Думок з цього приводу є багато, наприклад у туристичних клубах діти досить рано починають носити наплічники, але лікарі стверджують, що до 13-14 років цього робити не варто. Дитина може нести невеличкий наплічник вагою до 3 кг. 

Для перших походів із дітьми краще вибрати прості маршрути, наприклад на хребет полонина Боржава, або хребет гори Пікуй.
Хребет Полонина Боржава дуже зручний з погляду логістики.
Можна почати похід прямісінько від залізничної станції Воловець, і за три дні, спокійно прогулюючись, побачити високогірні панорами, та завершити похід на водоспаді Шипіт, а з Пилипця повернутися на залізничну станцію.
Так само буде зручно почати похід із дітьми з підйому на хребет на крісельній дорозі на горі Гимбі біля Шипота, і піти хребтом до Воловця (три дні).
Крісельна дорога у селі Волосянка зручна для походу на гору Чорна Ріпа або навіть до озера Синевир, через Торунський перевал. (3-4 дні)
Практично із кожного перевалу Українських Карпат можна почати цікаву прогулянку на один або кілька днів.
Якщо добре продумати максимально високу над рівнем моря точку старту маршрута, Ви заощадити сили дитини, адже саме підйом на гірський хребет забирає багато енергії.
Плануючи маршрут походу за участі дітей, треба дуже добре продумувати шляхи відступу, на випадок непередбачених обставин. Це не завадить у будь-якому поході, але з дітьми особливо важливо знати наперед усі варіанти найбільш швидкої евакуації із диких умов до цивілізації.
Також варто пам’ятати: у похід беруть не те, що треба, а те без чого неможливо обійтися. Кожна зайва річ має свою вагу. В аптечці обов’язково мають бути ліки, які можна давати дітям, особливо знеболюючі. Голова чи зуб можуть заболіти у будь-який момент, і не кожна дитина може це терпіти мовчки.
Добре мати із собою щось для дитячого дозвілля: надувний м’яч, компактну гру, адже дитині може стати нудно просто сидіти біля вогнища.
Найкращим для знайомства дітей із високими горами вважається європейський підхід до гірського туризму, тобто треккінг і хайкінг. Одноденні сходження на вершини, походи до водоспадів або скель створюють у дітей хороші враження. Досить часто діти у таких мандрівках виявляються більш витривалими, ніж дорослі. Одного разу довелося вести групу по одному із найдовших хайкінгових маршрутів Українських Карпат (база Заросляк – озеро Несамовите – Говерла – база Заросляк). Із нами була шестирічна дівчинка. Цікаво було дивитися на дорослих, які уже хотіли б сказати, що втомилися і варто перепочити, але всі мовчали, тому що дівчинка була попереду та ще й кожного разу перепитувала «Чому так повільно йдемо?».
Зараз у Карпатах багато літніх таборів теж практикують одноденні прогулянки із дітьми горами. Крім того, у туристичних фірм, усе частіше з’являються програми, в яких пропонується відвідати не лише найбільш «розкручені» екскурсійні місця у режимі галопом, а й пропозиції одноденних піших прогулянок горами.
Особливо уважними з дітьми треба бути біля води і на скелях. Без нагляду дорослих їх не можна залишати у таких місцях ні на секунду.

На даний час, головною небезпекою в Укрїанських Карпатах варто вважати рослину борщівник Сосновського! Його можна зустріти практично усюди, а далеко не всі знають про його небезпеку.
 


Facebook - Carpathians Guide

Instagram - @carpathians.guide

Професійний гід Українськими Карпатами - Фрідріх Єфімовський