Велет Синьовидного!



Камінь велета
 
Є в Карпатах легенди про Лелетів, або як ми кажемо зараз – велетнів. І ось одна легенда, що зустрічається в літературі та мережі інтернет, в різних варіаціях.
 
 
Колись дуже давно в Карпатах мешкали люди-велети, прадавній народ. В широкій сонячній долині,  що лежить там, де зустрічаються Стрий з Опором, мешкали одні з останніх велетів Карпат – мати з сином. Одного разу пішли вони на полювання десь далеко в високі гори. Довго їх не було. І от вернулись вони і втомлений велетень- син схилився набрати води з ріки та побачив дрібоньких істот, що метушилися на землі. Зібрав він жменьку їх,  показав мамі та запитався:

 – Хто це?

Мама відповіла йому, що це пахолята – маленькі люди, що прийшли сюди, щоб тут оселитися. Велет взяв великий камінь і перегородив ним річку, щоб затопила вона долину. Він сказав мамі, що ніякі маленькі люди не відберуть в нього цієї долини, яка є його рідним домом. Та мати відповіла йому на це:

 – Час Лелетів скінчується, і не буде продовження нашого роду, і маленькі люди будуть заселяти землі. Отже мусиш ти вийняти той камінь  і ми з тобою маємо піти ще вище в гори, і вже там доживати свій вік.
 Хоч і не подобалось це сину, але послухав він мати свою і вийняв той камінь, жбурнув його кудись в сторону, і пішов з мамою в високі гори.

Хто зна, куди міг Лелет закинути камінь ? Можливо це саме той камінь, що стоїть на горі Соколовець і з якого відкривається чудова панорама на мальовничу долину, в якій зараз лежить Верхнє Синьовидне? 
 

 
Координати та стежка на мапі "Маловідомі Карпати" 
 
 
Підписуйтесь в соцмережах:

 
Facebook - Carpathians Guide
 
Instagram - @carpathians.guide
 
Кілька фото з останнього туру в це місце, у квітні 2021