Гіди по Карпатах.



Гіди по Карпатах.
Останніх кілька років популярність Українських Карпат серед туристів надзвичайно зросла. Більшість людей не наважуються подорожувати горами самостійно і тому не дивно, що послуги гідів по Карпатах користуються попитом. Коротке пояснення деяких нюансів цієї професії від людей з неабияким стажем роботи. 

Фото зі спільно Українсько-Польського семінару підвищення кваліфікації гірських-провідників (2009 р.).


Гідів по Карпатах можна умовно поділити на три види:

Гіди-екскурсоводи - проводять переважно автобусні екскурсії і здатні цікаво розповідати про Карпати, але, як правило, вони не водять людей на вершини або ж водять на Говерлу і ще кілька найбільш популярних.

Гіди-інструктори – по суті, повна протилежність екскурсоводам. Люди, що побували на багатьох вершинах, і не тільки Карпат, але найчастіше - зі спортивною метою. Такі гіди дуже добре знають маршрут, але лише деякі з них можуть розповісти легенди про вершини, традиції, магію та інше. Також такі гіди найчастіше знайомі лише з невеликим регіоном Карпат, як правило, найближчим до їх місця проживання або знають тільки найпопулярніші маршрути -  Чорногірський хребет (хоч це і заборонено), Горгани, Мармарош тощо. Такий гід може провести похід в Карпати, але вже навряд чи проведе автобусний тур.



Гіди-провідники по Карпатах – люди які вміють водити походи і при цьому здатні провести екскурсійний тур. Найчастіше, саме ці люди і розробляють нові маршрути, оскільки готові у свій вільний час поїхати і пошукати нові цікаві місця і при цьому постаратися поспілкуватися з місцевим населенням, що б дізнатися щось новеньке, чого, можливо, ще немає в книгах та путівниках про Карпати.



Закон.
В нашій країні стало трендом скаржитись на недосконалість законодавства, але ж ми ніби прагнемо жити за принципами цивілізованого світу і тому маємо все ж таки дотримуватись законів.  До речі, в туризмі вони доволі наближені до Європейських.

Отже:
-         право на здійснення туристичного супроводу надається особам,  які мають  посвідчення  або  диплом про спеціальну   екскурсійну   підготовку   (учбовий   заклад,   курси підвищення  або перепідготовки  фахової кваліфікації) та отримали дозвіл у встановленому порядку.



Можна сперечатися про досконалість законів, але все ж таки люди, які організовують подорожі повинні мати на це хоч якісь документи, адже  беруть на себе відповідальність за Ваше життя!

Висновок та порада:
Збираючись у похід Карпатами – запитуйтесь в організатора, на основі яких документів він здійснює свою діяльність.

Фрідріх Єфімовський

P.S.
Стаття написана для широкого загалу і тому просимо максимального її поширення, адже поки що  єдиним контролюючим органом у сфері туризму є  споживач!